Kosten

Ons kantoor biedt de mogelijkheid een eerste gesprek kosteloos te voeren zodat kan worden bekeken of wij iets voor u zouden kunnen betekenen. Zo’n gesprek duurt meestal ongeveer 30 minuten. Een afspraak kan telefonisch gemaakt worden. Spontaan langskomen op kantoor om een afspraak te plannen kan ook. 

Bij gefinancierde rechtshulp door de Raad voor Rechtsbijstand, (RvR), die de toevoeging verstrekt, dient u rekening te houden met de eigen bijdrage. Deze bedragen worden vastgesteld naar de hoogte van uw inkomen. Op de site van de RvR kunt u de hoogte van de bedragen inzien. De eigen bijdrage betaalt u aan uw advocaat. Hiervoor ontvangt u meestal per e-mail een declaratie (factuur). 

Als u in voorlopige hechtenis bent genomen ontvangt u automatisch een toevoeging op last van de rechter of op aanwijzing van het OM die deze aan u verstrekt. Daarbij heeft er geen toetsing van uw inkomen en vermogen plaatsgevonden.  U hoeft uw advocaat dan in eerste instantie niet zelf te betalen.

Als u geen uitkering heeft en betaalde arbeid verricht is de kans groot dat uw inkomen hoger is dan de norm bedragen van de RvR. Geef dit dan door aan uw advocaat omdat u dan kans loopt dat u geen recht heeft op gefinancierde rechtsbijstand. De advocaat zal dan samen met u overleggen met welke kosten u rekening moet houden.

Heeft u wel een procedure gevoerd op toevoegingsbasis en u bent door de rechter onherroepelijk veroordeeld, zal de Raad uw inkomen en vermogen naderhand wel toetsen. Is uw inkomen en/of vermogen hoger dan toegestaan op grond van de Wet op de rechtsbijstand, dan vordert de Raad de totale subsidie van u terug (artikel 43 lid 3 Wet op de rechtsbijstand). U moet dan de kosten van uw advocaat alsnog zelf betalen. Als u moet terugbetalen, ontvangt u daarover een afzonderlijke beslissing.

Indien u een uitkering heeft is het mogelijk om zelf een aanvraag in te dienen bij uw gemeente voor bijzondere bijstand. De gemeente betaalt dan de kosten van de eigen bijdrage. Dit kan per gemeente verschillen dus kunt u vooraf ook even bij uw gemeente informatie opvragen hierover.

Indien u niet in aanmerking komt voor gefinancierde rechtshulp geldt een uurtarief die voorafgaand aan uw procedure met u wordt afgesproken. Onder omstandigheden kan in overleg met uw advocaat een ander uurtarief worden afgeweken. Het is ook mogelijk om een vast zaaktarief met u  af te spreken.